top of page
  • londradanbildiriyor

Oxford Gezi Rehberi

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

Oxford Üniversitesi, öğrencilik yıllarımda gidip görmek istediğim hatta mümkünse birkaç dönemimi ordaki bir kolejde geçirmek istediğim bir yerdi. Üniversitede ortalama bir öğrenci için Oxford tabi ki bir hayaldi ama güzeldi!


Artık akademik hayata devam etmesem de başarılarıyla hayranlık uyandıran isimlerin, en çalışkan öğrencilerin bir numaralı tercihi Oxford'u görmeme engel olamazdı. Zaten Londra'dan trenle sadece bir saat uzaklıkta olan, günü birlik şehir dışı turlar için oldukça ideal bir lokasyon Oxford.




Bu yazımda Oxford Üniversitesi hakkında az bilinen gerçekleri öğreneceğiz, dünyanın en iyi kolejlerini ziyaret edeceğiz ve eşsiz kütüphanelerinde zaman yolculuğuna çıkacağız.

Harry Potter filmlerinin çekildiği yerlerde sihirli anlar yaşayacağız. Einstein’ın denklemini çözeceğiz. Hazırsan yolculuğumuza başlayalım!


YouTube kanalımda Oxford videomu şimdi izle.


Oxford Gezi Rehberi: Şehir Komple Üniversite


Oxford Üniversitesi 38 kolejden oluşuyor. Bu kolejler finansal olarak birbirinden bağımsız olsa da federal sistemle üniversiteye bağlılar. Yani kolejler ve üniversite birlikte çalışıyor. Üniversite şehirdeki idari ve akademik departmanları, müzeleri ve kütüphaneleri kapsıyor. Şehir baştan başa Oxford Üniversitesi desek yanlış olmaz.


Zaten istasyondan iner inmez öğrenci şehrine geldiğini hemen anlıyorsun. Öğrenci şehri olma özelliğini aslında yüzyıllardır koruyor. Nüfusu 150 bin civarında ve dünyanın her bir köşesinden gelen öğrenciler sebebiyle oldukça kozmopolit bir şehir.


Oxford Üniversitesi Kolejlerini Tanıyalım

Oxford Üniversitesi Kütüphaneleri

History of Science Museum: Einstein'in Kara Tahtası

Oxford'un Ünlü Köprüsü Hertford Bridge

Oxford Üniversitesi Hakkında Az Bilinen Gerçekler


 

Oxford Üniversitesi Kolejlerini Tanıyalım


Oxford Üniversitesi kolejleri her ne kadar tek bir çatı altında toplansalar da müfredatları, uzmanlaştıkları alanlar, kültürel özelleri ve misyonu açısından aslında birbirlerinden çok farklılar. 38 kolejin hepsini tek seferde gezmek mümkün olmasa da görmeden gitmemen gerekenleri senin için sıralıyorum.


Oxford Üniversitesi Kolejlerini Tanıyalım: Chirst Church


Christ Church, Oxford Üniversitesi'nin en büyük kolejlerinden biri ve bence en güzeli. Burada akademisyen ve öğrencilerin küçük gruplar halinde çalışmasını sağlayan bir sistemle eğitim veriliyor. Ağırlıklı olarak sanat, sosyal bilimler ve fizik üzerine çalışmalar yapılıyor.


Harikalar diyarındaki Alice'in gerçek bir kız çocuğu olduğunu biliyor muydun?


Kitabın yazarı, burada matematik ve mantık derslerini veren bir öğretim görevlisiyken, kolejin başkanının kızı Alice ile bol bol vakit geçirip onu eğlendirmek için hikayeler anlatıyormuş. Kendisi saygın bir hoca olduğu ve çocuk kitaplarıyla ilişkilendirilmek istemediği için hikayeleri yazıya dökmeyi hiç istememiş ta ki Alice 20 yıl sonra evlenene kadar…


Yazar, Alice'e düğün hediyesi olarak tüm hikayeyi yazıp bir kitap şeklinde ona hediye etmiş. Kitabın kahramanı, hocayı bir takma ad ile kitabı yayınlaması konusunda ikna etmeyi başarmış. Profesör, Lewis Carroll adını seçmiş ve bu kitap artık hepimizin bildiği dünyanın en ünlü eserlerinden birine dönüşmüş! (Yazarın gerçek adı Charles Dodgson)


Christ Church içinde yer alan The Great Hall, Harry Potter filmlerindeki yemek salonu için kullanılmak istenmiş ama alan çekim için uygun olmayınca Warner Bros. stüdyolarında bu salonun bir replikası oluşturulmuş.



Christ Church


Oxford Üniversitesi Kolejlerini Tanıyalım: Wadham College


Oxford'un bir diğer koleji Wadham, samimi ve konuk sever kültürüyle ün salmış. Kolej öğrenci topluluğunun çeşitliliğiyle ve gurur duyuyor.



Wadham College


Oxford Üniversitesi Kolejlerini Tanıyalım: Trinity College


Bu kolejin ününe ün katan şey ise üç İngiliz başbakanını yetiştirmiş olması.


Trinity College


Oxford Üniversitesi Kütüphaneleri


Oxford Üniversitesi'ne bağlı olan kütüphaneler, sahip oldukları eşsiz kitap koleksiyonları kadar yüzyıllardır korunmuş tarihi binalarıyla oldukça etkileyici.


Oxford Üniversitesi Kütüphaneleri: Bodleian Library


Bodleian, (akademisyenler ve öğrenciler tarafından Bod olarak adlandırılıyor) Oxford Üniversitesi'ni destekleyen bir kütüphane ve üniversitesiye bağlı. Kütüphanenin misyonu,

Oxford'un benzersiz koleksiyonlarına erişimi sağlamak ve gelişimi sürdürebilmek.


Hizmet veren bir kütüphane olduğu için bu kütüphaneleri tur rehberi eşliğinde gezebiliyorsun. Turlar 30, 60 ve 90 dakikalık olacak şekilde düzenleniyor ancak önceden online olarak rezervasyon yapmak gerekiyor. Tur bilgilerine şu linkten ulaşabilirsin.


The Divinity School, Bodleian Library

Bodleian Kütüphanesi'ne bağlı olan orta çağdan kalma Divinity School, Oxford'un en eski eğitim salonu aynı zamanda. Burası öğrencilerin sözlü sınavları ve tartışmalar için kullanılırmış. Tur boyunca öğrencilerin ve akademisyenlerin yüzyıllar önce yaptıkları tartışmaları gözümde canlandırıp durdum. Tavan desenleri ve uzun pencereleriyle hayranlık yaratıyor.


Okuma odalarında video çekmek yasaktı ama şunu söyleyebilirim gördüğüm en güzel kütüphane. Kitaplar o kadar eski ve o kadar değerli ki, Magna Carta bile bu kütüphanede korunuyor.


Burası aynı zamanda Harry Potter filminde kullanılan bir lokasyon.

Oxford Üniversitesi Kütüphaneleri: Radcliffe Camera


Bodlian Kütüphanesi'nden başka bir kütüphaneye alttan tünelle geçiş var ve yer altında da yüz binlerce kitap saklanıyormuş. Kitapların alttan taşındığı diğer kütüphane Radcliffe Camera.

Bu kütüphane, Oxford’un en ünlü simgelerinden biri.Arama motorlarına "Oxford Üniversitesi" yazdığın an karşına çıkan görsel buraya ait!


Kütüphane, İngiliz hükumeti tarafından özel mimari veya tarihi ilgiyi ifade eden, 1. sınıf yapı listesinde koruma altına alınmış.


Radcliffe Camera

Oxford Üniversitesi Kütüphaneleri: Weston Library


Weston Kütüphanesi, Bodleian Kütüphanesi’nin özel koleksiyonlarını içeriyor. Kütüphanelere online katalogları üzerinden ücretsiz erişim sağlayabilirsin.


Gezi sırasında mola verip ihtiyaçlarını gidermek için de bu kütüphaneyi kullanman mümkün:) İçerdeki kafede sıcak bir şeyler içip yola devam edebilirsin.



Weston Library


History of Science Museum: Einstein'in Kara Tahtası



Albert Einstein, 1931 yılında Oxford Üniversitesi'ne davet edildiğinde, "Görelelik Kuramları" ile uluslararası çapta çoktan ün kazanmıştı zaten. bu popülerlik ve ilgi sebebiyle verdiği dersler tam kapasiteyle dolmuş. Üniversite profesörleri, meclis başkanları ve birkaç tanınmış bilim insanı da dahil olmak üzere 400'ten fazla dinleyici gelmiş. Bilim Tarihi Müzesi'ni Einstein'ın derste kullandığı Kara Tahta'yı görmek için ziyaret edebilirsin. Tahta üzerine evrenin büyüklüğü, yaşı ve yoğunluğu ile ilgili geliştirdiği matematiksel modeli tebeşirle, kendi el yazısı ile yazmış. Normalde o gün ders bittiğinde silinmesi beklenen yazıyı kimse silmeye cesaret edememiş ve bu müzeye öylece teslim edilmiş. Yaşadığı dönemde bile insanların ona karşı duyduğu saygı ve derin hayranlığın en büyük göstergelerinden biri bence.



History of Science Museum


Oxford'un Ünlü Köprüsü Hertford Bridge


Hertford Köprüsü, Hertford Koleji'ni birbirine bağlayan bir köprü ve Oxford'un en ünlü köprüsü. Bu köprüye Venedik'teki "Sighs Köprüsü"nün (İç Çekme Köprüsü) bir kopyası olduğu düşünüldüğü için bu takma ad verilmiş ama bu konuda yanılmışlar çünkü köprü Venedik'teki Rialto Köprüsü'ne daha çok benziyor.


Hertford Bridge

Oxford Üniversitesi Hakkında Az Bilinen Gerçekler


Oxford Üniversitesi’ndeki herhangi bir koleje kayıtlı olan öğrenci, diğer tüm kolejlerin dersliklerini, yurtlarını, yemekhanesini ve kütüphanesini kullanabiliyor.


200 yıl öncesine kadar Oxford Üniversitesi'nde verilen eğitim sadece din üzerineymiş. Sonradan tüm konuları kapsayacak şekilde müfredat genişletilmiş.


Kadınların 1878 yılına kadar Oxford Üniversitesi'nde okumalarına izin verilmemiş. İlk dereceyi de 1920 yılında vermişler. Şimdi ise eşit oranda öğrenciye sahip.


Londraya geldiğinde günü birlik bir planla sen de Oxford'u gezebilir, tarihe ve kültüre yerinde tanıklık edebilirsin.



bottom of page