top of page
  • londradanbildiriyor

Bütçe Dostu Kuzey İrlanda Turu

Güncelleme tarihi: 30 Ağu 2023

Bu yazıda HBO'nun en başarılı dizilerinden biri olan Game of Thrones dizisinin çekildiği lokasyonları rotamıza dahil ederek Kuzey İrlanda’yı keşfedeceğiz. Ayrıca Londra’dan Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast’a nasıl gidilir, ulaşım nasıl sağlanır, nerede konaklamalı gibi tüm sorulara cevap bulacaksın. Tüm bunları anlatırken seyahatini en uygun fiyatlarla gerçekleştirmene yardımcı olacağım.


Kuzey İrlanda, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden biri olduğu için İngiltere vizenle veya BRP (Biometric Residence Permit) kartınla seyahat edebileceğin İrlanda adasının kuzeyinde kalan kısım. Londra'dan uçak biletini alıp yaklaşık bir buçuk saatte başkent Belfast'a gidebilirsin. Mesafe kısa gibi görünse de görecek çok şey olduğu için seyahatini en az bir gece konaklama olacak şekilde organize etmen gerek. Önce bileti, konaklamayı ve ulaşımı netleştirelim, sonra rotamıza odaklanabiliriz.


Youtube'da Kuzey İrlanda videom yayında, link aşağıda:


 

Kuzey İrlanda Gezi Rehberi: Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Almak İçin Ne Yapmalı?


Öncelikle şu konuda anlaşalım, tatil planını son dakikaya bırakırsan en yüksek fiyatları ödemeyi göze alacaksın demektir. Oysa planlı programlı hareket edersen masraflarını yarı fiyatına düşürmen zor değil. Bu yüzden seyahatini en az iki ay önceden organize etmelisin.


Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'ta iç hatlar uçuşu yapılan ve şehir merkezine yakın olan George Best Belfast City Airport ile merkezden biraz daha uzakta olup uluslararası uçuşlar yapılan Belfast International Airport olmak üzere iki havaalanı mevcut. Farklı ülkeler de olsa Birleşik Krallık içinde olduğu için Londra'dan Belfast'a tüm uçuşlar iç hatlardan gerçekleşiyor. Yolda harcayacağın süre ve yol masrafını göz önünde bulundurursan senin için en uygun seçenek City Airport yani merkeze yakın olan havaalanı olacak. Bu yüzden Londra'da Gatwick Havaalanı'nı kullanman gerekecek. (Luton'dan da uçuşlar var ancak gün aşırı ve seyrek)


Her ne kadar British Airways'in tarifileri de olsa en uygun fiyatlı uçak biletlerini Easy Jet'te bulacaksın. Erken davranırsan yaklaşık 50 pound ödeyerek gidiş-dönüş uçak biletini alabilirsin.


Kuzey İrlanda Gezi Rehberi: Havaalanından Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?


Belfast City Airport'a indiğinde şehir merkezine gidişin trafik durumuna bağlı olarak arabayla ya da otobüsle 15 ile 30 dakika arasında sürebilir.


Otobüsle gitmek istersen 600 numaralı otobüsle şehir merkezine gidebilirsin. Otobüsler her yarım saatte bir kalkıyor. Biletini havaalanı içindeki Visit Belfast standından ya da direkt otobüste sürücüden alabilirsin. Temassız kredi kartı ile ödeme kabul ediliyor. Gitmek istediğin konuma göre hangi durakta inmen gerektiğini önceden kontrol etmeyi unutma çünkü tam 7 durakta duracak. (Son durak olan "Europa Buscentre" şehir merkezi olarak geçiyor) Bilet fiyatı 2.20 pound.


Eğer Belfast International Airport'ta ineceksen yine otobüsle şehir merkezine ulaşabilirsin. Yolculuğun yaklaşık bir saat sürecek. Bu durumda 300 numaralı otobüse binmen gerekecek. Bu otobüs toplam 8 durak gidiyor ve son durak yine "Europa Buscentre". Bilet fiyatı 8.50 pound.


Otobüs saatlerini ve detaylarını şu linkten inceleyebilirsin.


Kuzey İrlanda Gezi Rehberi: Nerede Konaklamalı?


Belfast şehir merkezinde konaklamak için çok fazla alternatif var. Booking.com üzerinden şehir merkezine en yakın konumlu otelleri filtrelersen bütçene uygun bir yer mutlaka karşına çıkacaktır. Bu sayede benim yaptığım şekilde ikinci gün şehir merkezini yürüyerek çok rahat keşfedebilirsin.


3-4 yıldızlı otel fiyatları tek gece için 100-200 pound arasında değişebiliyor. Şehir merkezinde lüks konaklama seçenekleri de mevcut.


Kuzey İrlanda Rehberi: Araç Kiralamak Gerekir mi?

Belfast'a uçup sadece şehir merkezinde zaman geçireceksen araç kiralamana gerek yok ama benim tavsiyem kesinlikle tüm zamanını Belfast şehir merkezine ayırma. Zaten merkezden en kuzey uca ya da en güneye maksimum bir buçuk - iki saatte varıyorsun. Bu yüzden adayı mümkün olduğu kadar keşfetmeye çalış. Bunu yaparken toplu taşımadan faydalanmak zor olabilir. Bu yüzden araç kiralamanı tavsiye ediyorum.

Bizim aracımızı hertz'den kiraladık. Havaalanından alıp dönüşte yine havaalanına bıraktık. Aracımız lüks segmentte olmayan ortalama bir araçtı ve bu tip araçları günlük 100 pound civarında bir tutarla kiralaman mümkün. (son dakikaya bırakırsan fiyat 300 pounda çıkabiliyor, haberin olsun.) İki gün boyunca her yere arabayla gittik ve ödediğimiz yakıt fiyatı 50 pound oldu.

Araç kiralamak için Hertz dışında Avis, Europcar, Sixt gibi şirketlerin fiyatlarını karşılaştırıp bütçene uygun bir araç bulabilirsin.


Kuzey İrlanda Rehberi: Araç Kiralamadan Nasıl Gezilir?


Araç kiralamadan da Kuzey İrlanda'yı gezmek mümkün. Şehir içini zaten yürüyerek gezebilirsin, Titanic Belfast, Belfast Castle gibi merkezden biraz daha uzaktaki lokasyonlara Uber kiralayarak taksiden çok daha uygun fiyatla gidebilirsin.

Kuzey İrlanda'nın sahil şeridini ve diğer güzelliklerini keşfetmek için katılabileceğin çok sayıda tur var. En güvendiğim ve birçok kez tur satın aldığım Get Your Guide sayfasından ilgini çeken turları inceleyebilirsin.

Benim izlediğim rotayı ve çok daha fazlasını kapsayan Game of Thrones turlarına göz atmayı unutma :)

Bu sayfada tur seçerken insanların yaptığı yorumları, yorum sayısını ve puan durumunu mutlaka dikkate almalısın. Tüm bu kriterler tur kalitesi hakkında sana fikir verecektir.


Kuzey İrlanda Rehberi: Nerede Ne Yenir, Ne İçilir?


Kuzey İrlanda'nın pub (birahane) kültürü çok yaygın. Dünyaca ünlü içkileri arasında İrlanda birası Guinness (kaymak kıvamında yoğun köpüğe sahip “stout” türündeki siyah bira) ve Bushmills, Jameson, Tullamore D.E.W. markalarıyla öne çıkan viskileri var. Ayrıca İrlanda viskisi, kahve ve şekerin birleşiminden oluşan “Irish Coffee” de çok meşhur bir içecek.


Publarda bu içeceklerin yanında hamburger, Fish&chips gibi yiyecekler çok tüketiliyor. Belfast'ın en meşhur ve tarihi Pub'ı ise The Crown Liquor Saloon. Üstelik bu Pub milli servet olarak koruma altına alınmış durumda! Burası Viktorya döneminde Gin sarayı olarak geçiyormuş. Mekanı görmek istersen gitmeden rezervasyon yapman şart çünkü çok popüler olduğundan yer bulmak zor.


İtalyan mutfağını seviyorsan Scalini de iyi bir seçenek. Biz ilk günün akşam yemeğini burada yedik. Pizzaları çok lezzetliydi. (Daniele favorim oldu) Fiyatlar Londra'ya kıyasla gayet uygun. İki kişilik akşam yemeği için 50 pound ödedik. (tatlı ve içecekler dahil) Buraya da yine önden rezervasyon yapmanı tavsiye ederim.


Kuzey İrlanda'da Londra'dan farklı olarak servis ücreti hesaba dahil edilmiyor. Yani hizmeti ve yemekleri beğendiysen %10 oranında bir bahşiş bırakabilirsin:)


Kuzey İrlanda Rehberi: Görülmesi Gereken Yerler


1.Downhill Beach & Mussenden Temple


Kuzey İrlanda'daki en uzun sahillerden biri olan Downhill Beach 7 mil uzunluğunda olup Avrupa’daki mavi bayraklı plajlardan biri ünvanına sahip. Kumu görür görmez ne demek istediğimi anlayacaksın zaten; yumuşacık, pürüzsüz ve tertemiz. Nisan ayında bile denize girenler vardı, yazın çok rağbet gören bir yer olduğuna eminim.


Burası aynı zamanda Game of Thrones dizisinde önemli sahnelere ev sahipliği yapmış. Işık tanrısı rahibesi Melisandre yedilerin heykellerini bu saihilde yakıyor, Stannis Baratheon'u Işığın Efendisi ilan ediyor ve ölülerin kuzeyde dirileceğine dair kehanette bulunuyor.


Downhill Beach

Sahilin tepesinde bir de Mussenden Temple adında bir tapınak var. 1785 yılında kütüphane olarak kullanılmak amacıyla yapılan tapınaktan (daha iyi manzaralı başka bir kütüphane görmedim) sahili boydan boya izleyebilirsin, adeta bir görsel şölen sunuyor.


Mussenden Temple

2. Dunluce Castle

Dunluce Kalesi, irlandanın kuşkusuz en fotojenik yerlerinden biri. Kalenin kalıntıları 16. ve 17. yüzyılları işaret ediyor. Giriş ücreti kişi başı 6 pound ama kesinlikle gelip görmen gereken bir yer. Baş döndürücü bir manzarası var.


Bu kale, Greyjoy'ların yurdu Pyke Castle'ın dış çekimleri sırasında kullanılmış.


Dunluce Castle

3. Dark Hedges

Game of Thrones dizisinde King's Road olarak geçen ağaçlı yol Kuzey İrlanda'daki Dark Hedges adlı yer . Arya Stark, babası Ned Stark öldüğünde bu yoldan erkek kılığında geçiyor. Yol boyu keyifli bir yürüyüş yapmak için herhangi bir ücret ödemiyorsun. (Yolun kenarındaki otoparka aracını bırakacaksan 4 poundluk bir ödeme yapman gerekir.)


Ağaçlar yeşerdiğinde buranın manzarası büyüleyici bir hal alıyor.


Dark Hedges

4. Castle Ward


Kuzeyin koruyucusu Stark hanesinin ana yurdu Winterfell, Castle Ward'ın içinde yer alıyor. Birinci sezonda Stark'ların sahneleri burda çekilmiş. Burası aynı zamanda Yedi Krallık içinde en kritik noktalardan bir tanesi.


Winterfell

Castle Ward'a giriş için kişi başı 12 pound ödemek gerekiyor. Burayı kesinlikle görmen lazım çünkü kalenin etrafı Kuzey İrlanda'nın en güzel manzaralarını görmeni sağlıyor. 2 kilometreden 13 kilometreye kadar birden fazla yürüyüş yolu var. Biz 3 kilometrelik yolda karar kıldık ve yol üstünde bol bol durup fotoğraf çektik. Eğer vaktin varsa kalenin içine de mutlaka göz at. Rotada en çok vakit ayıracağın yer burası olacak, benden söylemesi :)


5. Belfast City Hall


İkinci günü Belfast şehir merkezini gezmek için ayırmıştık. O günün akşamı da zaten Londra'ya döndük.

Belfast şehir merkezinde çok vakit harcamana gerek yok bence. Şehrin en gösterişli yapılarından belediye binasını (Belfast City Hall) mutlaka listene eklemeyi unutma. Buraya giriş ücretsiz. Biz erken saatte çıktığımız için bina henüz açılmamıştı ama fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla içi de çok güzel, üstelik rehber eşliğinde gezebiliyorsun. 1906 yılında hizmete açılan bina, Birleşik Krallık'ta tarihi öneme sahip yapıların listesine dahil edilerek koruma altına alınmış.


Belfast City Hall

6. Cathedral Quarter


Şehirde sokak sanatı (graffiti) çok yaygın. Duvar resimlerini beğeniyorsan Carhedral Quarter'ın etrafındaki ara sokakları çok seversin. Ayrıca bu bölgede çok dayıda cafe ve restoran da var.

Cathedral Quarter

7. Belfast Castle


Şehir merkezinde turumuzu tamamlayınca Belfast Castle'a doğru yola çıktık. Merkezden arabayla 10-15 dakikalık kısa bir yolculukla bu kaleye ulaşabilirsin. (Alternatif olarak otobüsle de yarım saatlik bir yolculukla gelmen mümkün. (City Hall'e 5 dakikalık yürüme mesafesinde olan Belfast Upper Queen Street durağından 1a,1c,1d, 1e ,1f, 1g, 1j otobüsleriyle Newtownabbey Serpentine Road'a gidip sonrasında 10 dakika yürümen gerekecek)


Normanlar tarafından ilk olarak 12. yüzyılda inşa edilen Belfast Kalesi'nin dışının içinden çok daha güzel olduğunu söyleyebilirim. Kaleye giriş ve park yeri ücretsiz.


8. Titanic Belfast


Uçağın kalkmasına daha vaktimiz olduğu için son olarak Titanik Müzesi'ne doğru yola çıktık. Müze, Titanic gemisinin inşa edildiği tersanenin olduğu yerde 2012 yılında bir anıt ve turist merkezi olarak yapılmış. İçine giriş kişi başı yaklaşık 25 pound. Denizcilik tarihine ilgi duyuyorsan girmek isteyebilirsin ama biz müze kısmını gezmektense binayı incelemeye ve girişteki mağazasında vakit geçirmeye karar verdik.


269 metre uzunluğunda dünyanın en büyük yolcu gemisi olan Titanic; 1912 yılında İngiltere'nin Southampton limanından New York'a doğru yola çıkıyor. Ancak yolculuğun beşinci gününe denk gelen 15 Nisan tarihinde bir buz dağına çarparak sulara gömülüyor. Kazada 1514 kişi yaşamını yitirdi.


Bu geminin ismi 1997 yapımı “Titanic” filmi ile tüm dünyaya duyuruldu. Trajedinin içinde konu edilen Jack ve Rose’un aşk hikayesi, hafızalarımıza kazınmayı başardı.











bottom of page